Europoort Rotterdam

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skeye BV voerde in opdracht van de gemeente Rotterdam metingen uit in Europoort. Het betrof hierbij een pilot van de gemeente om te kijken of metingen verricht met onbemande toestellen van voldoende kwaliteit zijn om te gebruiken in hun werkprocessen.

Normaliter mag er in Nederland tot maximaal 120 meter hoogte gevlogen worden. Bij dit project was dat niet mogelijk vanwege de aanwezigheid van een schoorsteen op het terrein van 125 meter hoogte. Om deze vlucht toch uit te kunnen voeren werd een speciale vergunning aangevraagd bij de directie leefomgeving en transport.

De Microdrone MD4-1000 helikopter van Skeye vloog op een hoogte van 150 meter boven het maaiveld en maakte op voorgeprogrammeerde locaties hoge resolutie fotobeelden. Op de grond werden een aantal herkenbare vliegschijven aangebracht en ingemeten met RTK GPS. De vliegschijven werden speciaal voor dit project gemaakt omdat de standaardafmetingen die Skeye normaliter gebruikt niet voldoende zichtbaar zijn in beelden op een hoogte van 150 meter.

De oplevering naar de gemeente Rotterdam bestond uit een hoogtemodel en een fotokaart op schaal. Ook werd een hoogtemodel aangeleverd dat alleen met punten op het maaiveld is gemaakt.

Een extra kwaliteitscontrole werd uitgevoerd door 39 hoogtepunten op te meten met een RTK GPS. Het gemmidelde verschil bleek 42mm te zijn.

QC