NAM Offshore Inspectie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skeye is gevraagd door de NAM (een combinatie van Shell en Exxon Mobile) om een inspectie en een 3D meting uit te voeren van een grote offshore installatie in de Nederlandse wateren van de Noordzee met behulp van een drone. In februari is een eerste bezoek aan het platform gebracht om een goed beeld van het platform te krijgen voor het maken van de risico inventarisatie. De opdracht zelf is uitgevoerd in maart 2016 door een team van twee man van Skeye, één piloot en een copiloot/landmeter. Tijdens de werkzaamheden zijn twee verschillende multirotor drones ingezet. Dit was de Asctec Falcon F8 drone voor die locaties waar weinig ruimte was voor het opstijgen en landen en de Altura Zenith ATX8 voor die momenten dat de wind erg sterk was.

Het doel van de inspectie was om een visuele inspectie uit te voeren van de risers, J-Tubes, de constructie, de vent stacks en de loopbruggen tussen de verschillende platforms. Speciale aandacht is geschonken aan coating, sporen van corrosie, steun en ophangpunten, kleurverschillen, zichtbare schade etc. Het uiteindelijke inspectie rapport is samengesteld door Bureau Veritas op basis van de beelden.

Voor de 3D inmeting heeft Skeye een puntenwolk gecreëerd, een onderleggerfoto op schall als ook 360 graden panorama foto’s vanuit de lucht. Om de puntenwolk te kunnen maken zijn veel vluchten uitgevoerd om het platform uit zo veel mogelijk verschillende hoeken in te meten.