N228 Luchtfotografie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Voor de Provincie Zuid Holland heeft Skeye luchtfoto’s gemaakt van de N228 nabij Gouda. Doel van het project was om zeer nauwkeurige en hoge resolutie orthofoto mozaïeken te vervaardigen.

Omdat het in Nederland verboden is om met een drone boven een N weg te vliegen heeft Skeye ervoor gekozen om dit met een bemand toestel uit te voeren uitgerust met het PhotoEye systeem. Dit door Skeye zelf ontwikkelde systeem stelt de piloot in staat om over voor-gedefinieerde lijnen te vliegen, op vaste voorberekende posities foto’s te maken en hiervan de stand en oriëntatie op te slaan. De verwerking gebeurt dan op dezelfde manier als met foto’s uit een drone.

Het voordeel van het PhotoEye systeem t.o.v. traditionele luchtfotografie zijn de kosten en een zeer hoge resolutie van de foto’s. Met name bij kleine projecten is dit een alternatief omdat de opname en verwerking in een zeer korte tijd gerealiseerd kan worden.

Op de grond zijn om de 200 meter paspunten ingemeten met behulp van RTK GPS. Aanvullend zijn er nog ruim 100 controlepunten ingemeten om na de dataverwerking er zeker van te zijn dat het eindresultaat voldeed aan de nauwkeurigheidseisen van 5 cm.

Skeye heeft een orthofotomozaïek geleverd aan de provincie met een grondresolutie van 2 cm.