Kabel aanlandingen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

In opdracht van het Nederlandse bedrijf Nsea heeft Skeye 7 kabel aanlandingen verspreid over Noord Ierland en Schotland in kaart gebracht door gebruik te maken van een kleine drone. Het doel van de metingen was het vervaardigen van 3D digitale terreinmodellen en een luchtfoto overzicht (orthofoto mozaïek) per landingsgebied.

De kabelaanlandingen zijn allereerst vanaf het water in kaart gebracht door ons zusterbedrijf Deep door middel van een multibeam echosounder met hoog water. Skeye heeft de metingen met de drone uitgevoerd met laag water om zo maximaal overlap te krijgen tussen de twee meet-sets.

Omdat de metingen alleen met laag water uitgevoerd konden worden was het niet mogelijk om meer dan één aanlanding per dag uit te voeren. Voordat het laagwater was werd aangevangen met het plaatsen en inmeten van de eerste grondcontrolepunten door middel van RTK GPS. De drone vluchten zijn uitgevoerd met de Trimble UX5-HP. Deze drone is uitgerust met een L1 en L2 GNSS ontvanger en maakt het mogelijk om middels Post Processing Kinematic (PPK) het aantal grondcontrolepunten te verminderen. Dit is met name handig als er in het korte tijdsbestek van het laagwater er grondcontrolepunten ingemeten moeten worden, de drone vluchten uitgevoerd moeten worden en ook nog controle metingen moeten worden verricht.