Gebouw inmeting

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Een vaste klant van Skeye uit het Verenigd Koninkrijk belde ons met de vraag naar een oplossing voor een specifiek inmeetprobleem. Deze klant had een laserscan van een gebouw, zowel binnen als buiten uitgevoerd, maar had geen toegang tot het dak vanwege structurele instabiliteit. Skeye heeft dit opgelost door een fotogrammetrische meting uit te voeren met een drone. Het voordeel van het gebruik van een drone was dat op deze manier aan alle veiligheidseisen kon worden voldaan zoals het niet hoeven betreden van het dak van het gebouw. Verder was het gebruik van een drone aanzienlijk voordeliger dan bijvoorbeeld het dak scannen vanaf een hoogwerker.

Skeye heeft gekozen voor het gebruik van een Falcon Asctec F8 drone uitgerust met een 36 Mp camera. De foto’s die zijn gemaakt met de AscTec Falcon F8 zijn middels fotogrammetrische technieken aan elkaar gerekend en omgezet naar een 3D puntenwolk van het gebouw. Deze puntenwolk kon vervolgens geïntegreerd worden met de bestaande puntenwolk welk was ingewonnen met een laserscanner.

Voorafgaande aan de uitvoer is een uitvoerige vluchtplanning gemaakt om ervoor te zorgen dat er geen data gemist zou worden. Er is gekozen voor een combinatie van verticale (recht naar beneden) fotobeelden en beelden onder een hoek van 45 graden. Er is gekozen om op een zondagochtend te vliegen wanneer het gebouw niet in gebruik zou zijn. Verder is de omgeving van het gebouw volledig afgezet om te voorkomen dat toevallige voorbijgangers zich onder de drone konden begeven. Na alle voorzorgsmaatregelen en een goede planning heeft het maken van de fotobeelden slechts één uur geduurd.